Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty

 

 

Godziny otwarcia:

Poniedziałek - piątek: 10:00 - 17:00

Sobota: 10:00 - 14:00

 

Kontakt:

e-mail:info@homeoapteka.pl

tel. 537 290 137

 

Nr konta:

Alior Bank

84 2490 0005 0000 4500 6150 6469

 

Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Rzeszowie | Biuro Karier ...

Udostępnienie danych w ramach Platformy Rejestrów Medycznych ...

 

Dr Jacobs Witamina D3K2 Forte krople 20 ml

89.00
79.00
Dodaj do ulubionych

Czas dostępności: Dostępny

Producent: Dr Jacobs

Dr Jacobs Witamina D3K2 Forte krople 20 ml na stronie producenta

Opis produktu Dr Jacobs Witamina D3K2 Forte krople 20 ml

Witamina D3K2 FORTE

(menachinon-7, MK-7, MenaQ-7 - uzyskiwany z olejków eterycznych)

suplement diety

 

krople w 20 ml butelce

640 kropli po:

  • 50μg (2000 j.m.) (1000%* RWS) witaminy D3,
  • 50 μg (67%*) witaminy K2 (MK-7).

Koszt jednej kropli to tylko 0,14 zł!

* % referencyjnych wartości spożycia

 

Wysokiej jakości witaminy D3 i K2 (menachinon-7, MK-7, MenaQ-7) rozpuszczone w hipoalergicznym oleju MCT z kokosa.

Witamina D3 Dr. Jacob's pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).

Witamina K2 Dr. Jacob's jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność, bioaktywność oraz brak alergenów sojowych (więcej na końcu opisu).

Produkt wegetariański.

 

Jedna kropla Witaminy D3K2 zawiera:

  • 50 μg (2000 j.m.) witaminy D3 - 1000% referencyjnych wartości spożycia,
  • 50 μg witaminy K2 (menachinon-7) - 67% referencyjnych wartości spożycia.

Połączenie bardzo istotnych dla zdrowia witamin. Ich ilość i proporcje są dobrane tak, aby nie tylko prawidłowo przyswajać wapń, ale i aby trafił on w organizmie tam, gdzie powinien, np. do kości, a nie do ścianek naczyń krwionośnych.

Produkt łatwoprzyswajalny: witaminy D i K już rozpuszczone w wysokiej jakości, hipoalergicznym oleju MCT z kokosa.

 

Witaminy D3 i K2 mają naukowo udowodniony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

 

Witamina D3:

- dla prawidłowego funk­cjonowania układu odpor­nościowego,

- dla utrzymania zdrowych kości i zębów,

- przyczynia się do normal­nego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,

- dla utrzymania prawidło­wej funkcji mięśni,

- dla dobrego wchłaniania wapnia oraz fosforu,

- dla prawidłowego pozio­mu wapnia we krwi,

- bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.

 

Witamina K2 dla:

- prawidłowej krzepliwości krwi,

- bierze udział w budowie kości i zębów.

 

 

Witamina D3 jest produkowana przez skórę wystawioną na odpowiednią ilość światła słonecznego. W przypadku niedostatecznej ilości słońca (w Polsce większa część roku) lub opalania się z użyciem kremu z filtrem, sama żywność nie zaspokoi zapotrzebowania na tę witaminę. W naszym klimacie zbyt mała podaż witaminy D jest powszechna. Zdolność wytwarzania witaminy D3 przez skórę zmniejsza się wraz z wiekiem.

 

Witamina K2 w formie menachinonu-7 jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania. Witamina ta ma korzystny wpływ na krzepliwość krwi. Wraz z witaminą D współdziała ona w tworzeniu i odnawianiu zdrowych mocnych kości i zębów.

 

Składniki: olej MCT (z kokosa) (89%), przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3), witamina K2 (all-trans menachinon-7).

 

Olej MCT

W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
 
Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny dopuszczalny termin przydatności do spożycia (2 lata) i zachowują świeżość długo od momentu pierwszego otwarcia buteleczki (6 miesięcy). Olej MCT nie ma smaku.
Witamina D3K2 Forte Dr Jacobs

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla dorosłych zdrowych:

– osoby dorosłe zdrowe do 75. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące, osoby pracujące w nocy lub z ciemną karnacją skóry, otyłe (BMI 30+ kg/m2) – kropla;

– wyłącznie dorośli zdrowi powyżej 75. roku życia – 2 krople.

Podawać pod język lub na łyżeczce i rozprowadzić językiem po jamie ustnej.

Okres ciąży i karmienia - przyjmowanie produktów z witaminą D podczas ciąży oraz karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem.

Zawartość bioaktywnej witaminy E może u niektórych osób z podrażnieniem błony śluzowej powodować nieznaczne poczucie "drapania" w gardle.

 

 Witamina D3K2 Forte Dr Jacobs tabela

1000% zalecanego dziennego spożycia nie oznacza przedawkowania. 50μg jest bardzo bezpieczną porcją.

Nadmierna podaż witaminy D możliwa jest nie przez nadmierną ekspozycję na słońce, lecz przez nadmierne i długotrwałe (przez wiele miesięcy) spożycie doustne, głównie suplementów z witaminą D.

Uwaga: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol). Osoby takie powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze 6-25°C z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia.

 

 

Sposoby pozyskiwania MK7:

z fermentacji soi lub z olejków eterycznych

 

Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.

Fermentacja soi

Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.

Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.

 

Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych

Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).

Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.

Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.

Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.

*Geraniolorganiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.

**Farnezolorganiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym

***Biodostępność (dostępność biologiczna)określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.

Poleć produkt

:
:
:

Zgłoś błąd

:
:
: